هشت بیماری شایع کبوتر



بیماریهای کبوتر- هشت بیماری شایع کبوتران

پاراتیفوئید، پارامیکسوویروس (نیوکاسل)، خوره (تریکوموناس)، کوکسیدوز، انگلها، سندرم ویروس آدنو- ایکولای، اورنیتوز (کلامیدیاز)، کاندیدیاز (قارچ) 


1.پاراتیفوئید (باکتری سالمونلا)                                                                                                                          

بیماری پاراتیفوئید می تواند به سبب محیطی آلوده و غیربهداشتی و آلودگی دانه توسط جوندگان کبوتر شکل بگیرد. همچنین در زمان ورود کبوتر جدید به گنجه بدون بررسی اولیه سلامت پرنده به گنجه انتقال یابد. قبل از وارد کردن کبوتر جدید حتما باید به مدت 5 روز آنها را قرنطینه و از دارو برای پیشگیری استفاده کرد.


علائم بالینی پاراتیفوئید:

کاهش وزن و شادابی کبوتر

اسهال سبز رنگ

التهاب مفاصل پا و بال 

لنگیدن

گذاشتن تخم پوچ (بی نطفه یا جوجه مرده درون تخم)

پیچش گردن (به ندرت)

کوری یک چشم (به ندرت)


داروها و پیشگیری: 

فیورالتادین و کلستین 5%

تریمتوپریم سولفا

تراوی فارما

واکسن زنده


2. پارامیکسو ویروس (نیوکاسل)                                                                                                                     

 

برای جلوگیری از ورود ویروس به گنجه شما پیشنهاد ما این است که حداقل سالی یکبار کبوترانتان را واکسینه کنید. کبوتران جوان می بایست در سن 4 تا 8 هفتگی واکسینه شوند و این زمان در هنگام فصل مسابقات باید 4 هفته زودتر از شروع تمرینات باشد. همه کبوتران را 4 هفته قبل از شروع فصل جوجه کشی دوباره واکسن بزنید. وقتی که یک کبوتر به بیماری نیوکاسل مبتلا شد کار زیادی از دست شما بر نخواهد آمد و واکسینه کردن کبوتر کمکی به بهبودی آن نخواهد کرد. پیشنهاد ما به شما این است که کبوتران بیمار را با واکسن زنده نیوکاسل در مان کنید که تا بحال موارد موفقیتی در این زمینه مشاهده شده است. این کار را شخصا می توانید با ریختن یک قطره از واکسن در هر چشم کبوتر و یا با ریختن آن در آب به مدت سه روز انجام دهید. 


علائم نیوکاسل:

کاهش وزن

فضله سبز رنگ و اسهال

چرخش گردن و سر


درمان و پیشگیری:

واکسن 


توجه: در صورت مشاهده علائم نیوکاسل از روش درمانی زیر پیروی کنید. این روش توسط تعدادی دامپزشک در هلند و بلژیک پیشنهاد شده است. کبوتر آلوده را به مدت سه بار در طول یک هفته توسط واکسن ویروس کشته شده به میزان هر بار 0.5 سی سی به روش تزریق زیر پوستی ناحیه گردن واکسینه کنید به عنوان مثال روزهای یکشنبه، چهارشنبه و یکشنبه. بعد از درمان کبوتر را برای یک هفته دیگر تا حصول اطمنیان از عدم وجود همه علائم بیماری قرنطینه کنید. به خاطر داشته باشید پس از درمان بیماری کبوتر شما همواره یک ناقل ویروس نیوکاسل باقی خواهد ماند.


3. خوره (تریکوموناس)                                                                                                                                     

عموما به شکل توده زرد رنگ پنیری درون دهان پرنده ظاهر می شود، در حالیکه 10 درصد بیماری به شکل توده های خارجی مشاهده می شود 90 درصد آن داخلی ست. در هر سنی ممکن است کبوتر را مبتلا کند حتی جوجه های چند روزه را نیز می تواند آلوده کند. عامل آن تک یاخته تاژکداری ست که در غشاء مخاطی گلو و چینه دان کبوتر زندگی می کند.


علائم تریکوموناس:

کاهش اشتهاء

مشکل هضم دانه (نگهداشتن دان در چینه دان)


داروها:

رونیدازول (ریدزول)

مترونیدازول



4. کوکسیدوز                                                                                                                                                    

کوکسیدوز بیماری ست که در اثر وجود محیط غیر بهداشتی گنجه و دان برداشتن کبوتر از روی زمین و محیط اطراف ایجاد می شود.


علائم کوکسیدوز:

کاهش وزن

اسهال سبز تیره

بیحالی و عدم شادابی کبوتر

پرواز ضعیف 

تشنگی


داروها:

قرص داکوکسین

تریمتوپریم سولفا



5. کرمها، انگل (موئی، گرد، نواری)                                                                                                                   

انگلها عموما بر اثر وجود محیط آلوده و غیر بهداشتی گنجه و دانه برداشتن کبوتر از روی زمین و محیط اطراف موجب آلودگی کبوتر می شوند. به دلیل تغذیه کرمها از دان خورده شده توسط کبوتر، کبوتر آلوده همواره دارای اشتهای سیری ناپذیری است. 


علائم بیماری انگلی:

از دست دادن شادابی

کاهش وزن


داروها:

Combi-worm (all worms) (global)


6. کلامیدیاز (اورنیتوز)                                                                                                                                       

حدود 50 درصد از کبوترهای جوان با بیماری کلامیدیاز یا اونیتوز درگیر هستند. کاهش اشتیاق کبوتر به پرواز، کاهش تعداد کبوتران بازگشتی در زمان مسابقات و نتایج ضعبف (کبوتران مسافتی) چه در کبوتران پیر و جوان


علائم بیماری کلامیدیاز:

کاهش شادابی کبوتر

ترشحات بینی

کاهش تمایل کبوتر به پرواز

خاراندن سر و نوک

تورم پلکها (چشم قرمز) و چشمهای خیس (ترشحات چشمی)

عطسه، خرخر گلو، سرفه

تغئیر رنگ بینی

چرک گلو


داروها:

اسپیرامایسین

تایلوزین


7. سندرم ویروس آدنو- ایکولای                                                                                                                         

در طی ده سال گذشته این بیماری مهمترین مشکل کبوترهای جوان 6 تا 9 ماهه بوده است. بیش از 70 درصد کبوتران ممکن است آلوده باشند و علائم این بیماری را نشان دهند. این سندرم ترکیبی ست از یک ویروس آدنو که راه را برای ورود باکتری مهاجم ایکولای باز می کند که اغلب یک سیرکو ویروس نیز به آنها می پیوندد. کبوتر آلوده علائم مشابه بیماری نیوکاسل را دارا می باشد، در حالی که رد نیوکاسل کبوتر عطش بیشتری برای نوشیدن آب از خود نشان داده و دارای مشکلاتی در سیستم عصبی مانند چرخش سر و گردن می شود. اگرچه روش درمانی شناخته شده ای برای مقابله با ویروس آدنو و سیرکو وجود ندارد اما داروهائی وجود دارند که تا حدودی می توانند موثر واقع شوند.


علائم سندرم ویروس آدنو- ایکولای:

کاهش اشتهاء

فضله آبکی روشن به همراه کمی جرم در مرکز

بالا آوردن دان

کاهش سریع وزن

مرگ ناگهانی در عرض چند روز


داروها:

داکوکسین


8. کاندیدیاز                                                                                                                                                       

زمانی که مشکلی در گنجه مشاهده می شود اولین چیزی که کبوترباز به دنبال آن می گردد علائم بیماریهای رایجی مانند تریکوموناس، کوکسیدوز، انگل، پاراتیفوئید، بیماری تنفسی، کلامیدیاز، آدنو ویروس یا ایکولای است. بسیاری به آنچه که من درمان کوکورانه می نامم مشغول می شوند و به سرعت جعبه داروئی شان را برداشته و در مدت زمان کوتاهی سعی در درمان بیماریهای یاد شده دارند. انجام چنین عملی موجب آسیب رسانی به سلامتی باکتریهای مفید روده و افزایش میکروبهای بد خواهد شد. چنین آسیبی وضعیتی را ایجاد می کند که بدان کاندیدیا گفته می شود، که عامل ایجاد کپک و عفونت قارچی درون چینه دان و روده کبوتر است.


علائم بیماری کاندیدیاز:

عدم تمایل کبوتر به پرواز

عملکرد ضعیف کبوتر در طول مسابقه

از دست دادن تمرینات و مسابقات


داروها:

گلوستین



برگردان از سایت pigeonracing


به دلیل آنکه بسیاری از داروهای خارجی در ایران موجود نیست از ذکر نام آنها در زمان ترجمه خودداری شد برای آشنائی بیشتر با نام این داروها می توانید به سایت اصلی که در بالا ذکر شده مراجعه کنید.



جراحی ماهی مبتلا به یبوست


طی انجام عمل همواره ماهی خیس نگه داشته شد و ضربان قلبش توسط یک پراب کوچک مشاهده می شد.


یک مردساکن نورفلاک که به ماهی قرمزش علاقه فراوانی داشت صدها پوند برای درمان این ماهی مبتلا به یبوست به دامپزشک پرداخت کرد. 

او ماهی بیمارش را به مرکز دامپزشکی تول بارن واقع در والشام شمالی برد در آنجا دکترها به او گفتند که ماهی او به یبوست مبتلا شده و نیاز به انجام عمل جراحی دارد که 300 پوند هزینه خواهد داشت. 

دکتر  فِی بتل (Faye Bethell) از آب بیهوشی برای بیهوش کردن ماهی قبل از انجام عمل استفاده کرد. خانم بتل اظهار کرد: در پایان روز از هر کس برای حیوان خانگی اش تعهد گرفته شده و حیوان مربوطه را بستری می کنند. ماهی قرمزی که تحت عمل جراحی قرار گرفت به خاطر وجود یک توده در زیر شکمش دچار یبوست شده بود و به دلایل دیگری مانند رژیم غذائی ماهی ارتباطی نداشت. 

گاز بیهوشی در حال پمپ به درون آب حاوی ماهی


این عمل که در حدود یک ساعت به طول انجامید توسط دکتر بتل و دو دستیارش صورت گرفت. به گفته خانم بتل در حین انجام عمل یکی از پرستارها مسئول دمیدن گاز بیهوشی از طریق لوله ای بود که درون دهان ماهی قرار گرفته بود و پرستار دیگر مسئول نظارت و بررسی ضربان قلب ماهی بواسطه یک پروب روی قلب ماهی بود. همچنین خیلی واضح در مورد تمام گزینه های موجود با صاحب ماهی گفتگو کردیم که ایشان تصمیم به انجام عمل جراحی گرفتند.


برگردان از سایت بی بی سی جهانی 



کبوتر لاهوری شیرازی

در حال گشت و گذار توی نت امروز به نکته جالبی برخورد کردم که تا بحال در موردش اطلاعات درستی نداشتم، در ایران اکثر کبوتربازهای که کبوتر نقش و تیپ بازی می کنند بخصوص در شهرها و استانهائی مثل مشهد، شیراز، اصفهان، گنبد و..... با کبوتری که عکسش رو در زیر آوردم به خوبی آشنا هستند. این خال رو در ایران به نامهای مختلف می شناسند مثل ساده، ساده پاک، کلاغ، دمگیر، لاهوری، شیخی، سیدی و.......... اما نکته جالبی که حکایت از قدمت طولانی کبوتر نقشی در ایران داره اینجاست که در خود لاهور پاکستان این خال رو به نام شیرازی می شناسند، دلیل خوب برای اینکه بدانیم در ایران تا چه حد در شناخت خالها و ساختن خالهای متنوع کبوتربازها تبحر دارند، خالی که شاید به اشتباه  در ایران به نام لاهوری می نامیم در حقیقت به خال شیرازی، شیرازی پاک، شیرازی سبز..... معروف است. 

همینطور به کبوتر و خال دیگه ای برخورد کردم که به نام سیاه شیرازی معروف بود. عکسش رو پائین قرار دادم تا شما هم ببینید.

عکس شماره 3 هم در لاهور پاکستان به خال چپ شیرازی معروف است.


کبوتر کیومیولت Cumulet

 

سه کشور انگلیس، فرانسه و بلژیک مدعی خاستگاه اصلی کبوتر بلند پرواز کیومیولت هستند. این گونه کبوتر بلند پروازی در اوایل قرن بیستم ابتدا از پنجاب غربی کشور مونتگمری (پاکستان کنونی) توسط یک فرانسوی به نام "جان

" به این کشور وارد شد. او فرزند یک فرانسوی بود که برای بریتانیا در مونتگمری ( ساحیوال کنونی) بر اساس قوانین استعماری بریتانیا به عنوان افسر مسئول درآمد خدمت می کرد. آقای جان هرگز این گونه ها را  بصورت ظاهر اصلی آنها برای دیگران به نمایش در نیاورد بلکه نسل آنها را ترکیب کرد و گونه های خودش را از دو رگ ساختن آنها با تپیلرهای مختلف هندی مانند "Merut" و "Saharanpur" بوجود آورد. بطور عام کبوترهایش صاحب والی "John Sahib Waley"  نام گرفتند که هر چه بیشتر به دنبال این پرندگان گشتند به ندرت در پنجاب خبری از آنها بود. نتایج حاصل شده کبوتران بلند پرواز ی بود با توان بالای پرواز در گرمای تابستان و هوش بازگشت به لانه بسیار عالی. او در سال 1970 از دنیا رفت و پسرش Khusdil"" نیز ادامه این تفریح را منتفی کرد. 

 

یک جفت کبوتر Cumulet به "سید حسنین زیدی " ( یکی از علاقه مندان دو آتیشه و از کبوترداران تحصیلکرده و دارای دانش به نسلهای پاک و اصیل) هدیه داده شد، کسی که در سال 1990 یک جفت کبوتر Cumulet به بنده هدیه داد. من هم آنها را به تعداد چشمگیری افزایش دادم و در حفظ این نسل کوشیدم. آنها در بازگشت به لانه فوق العاده اند و هرگز روی بام گنجه های غریب نمی نشینند و تمام تلاششان را می کنند حتی بعد از تاریکی شب به لانه بازگردند. اگر مجبور باشند شبها را روی بامهای دیگر به تنهائی سر می کنند تا اینکه روز بعد خودشان را به لانه برسانند. دارای اندامی متناسب و از زیبائی خاصی برخوردارند. دائرة المعارف کبوتران اهلی نوشته Wendell M. Levi (مسئول کبوتران ارتش آمریکا) در مورد این گونه در صفحات 596 و 597 توضیحات مفصلی را ارائه کرده است. همچنین در توصیف کبوتر تیپلر در صفحه 589 و کبوتر بلند پرواز Hague در صفحه 560 کبوتر کیومیولت Cumulet را به عنوان اجداد اصلی آنها معرفی می کند. کبوتر کیومیولت در میان کبوتران مانند اسب عرب است در بین اسبهای مسابقه. کسی در پاکستان از آنجا که کبوتربازها هیچ نسل قدیمی را در شکل و شمایل اصلی آن نگه نمی دارند کبوتر کیومیولت را در شکل واقعی آن در گنجه خودش ندارد.  

(نوشته شده توسط خواجه جعفر حسن)

برگردان از سایت PIPA


دیگر اطلاعات به دست آمده در مورد این کبوتر نشان می دهد که اصولا این کبوتر بلند پرواز تنوع رنگی چندانی ندارد و قاعدتا در رنگ سفید یافت می شود و به گفته ای گونه ای از آن در رنگ زرد مایل به قرمز هم وجود دارد، همچنین دارای چشمانی سفید است و بلند پرواز که فاقد کاکل و پرهای روی ساق پا (پاپر یا مچ پر) است.

تصاویر جمع آوری شده از این گونه کمیاب


     1     2      3     4 
     5     6     7     8